PEKMEZ HAKKINDA

Birçok eski kaynaklara göre ülkemiz coğrafyasının bağcılık ile tanışması M.Ö 3000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Eski Türk uygarlıkları zamanında bağcılık Anadolu'dan bütün dünyaya yayılmıştır. Türk mutfağına özgü besinlerin tarihçesinin yanı sıra gelenekleri de önemli bir yer tutmaktadır. Türkler çok sevdikleri yiyecekleri deyimlere, manilere, atasözlerine ve türkülere işlemiştir. Özellikle “üzüm üzüme baka baka kararır.” , “üzümünü ye bağını sorma.” gibi önemli atasözleri toplumda sıklıkla kullanılmaktadır. Şekerli tatlılardan önce Türk mutfağında tatlıların esasını pekmez ve bal oluşturmaktaydı. Aynı zamanda pekmez; bozulması çok çabuk olan üzümün dayanıklılığını daha dayanıklı hale getirmektedir.

Pekmez üzüm, dut, andız, keçiboynuzu gibi birçok meyveden yapılmakta olup ülkemizde en çok üzüm pekmezi üretimi gerçekleştirilmektedir. Pekmez hangi meyveden yapılıyorsa o meyvenin ismini alarak adlandırılır. Pekmez meyvelerin ezilip kaynatılmasıyla elde edilen kıvamlı, tatlı bir gıda maddesidir.

Pekmezin Faydaları

  • Kan yapıcı özelliğe sahiptir.

  • Vücut direncini artırarak hastalıklara karşı korur.

  • Karaciğeri temizleyerek damarları açar.

  • Enerji vericidir.

  • Ayıca pekmez büyük bir potasyum, kalsiyum ve selenyum kaynağıdır.

  • İçerisinde bol miktarda B6 vitamini barındırır.

Pekmez kapağı açıldıktan sonra bozulmaması için uygun ortam koşullarında muhafaza edilmelidir. Pekmez tüketiminde herhangi kronik bir rahatsızlığı olan kişiler mutlaka bir uzman hekim kontrolünde tüketmelidir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.