REÇEL HAKKINDA

Reçel Dünya'ya Ortadoğu'dan yayılmıştır. 7.yy'da Arapların şeker kamışından şeker üretilebileceğinin keşfinden sonra gittikleri bütün ülkere başta Kuzey Afrika ve Güney İspanya olmak üzere şeker kamışı ekerler. Şeker kamışını meyvelerle birlikte kaynatmayı ve bunların uzun süre tüketilebileceğini keşfederler. Haçlı seferleri sırasında yaygınlaşan reçel böylece İngilizce de “jely”, Fransızca da “geleé” sözcüğünden türer ve 16.yy'dan sonra yaygın hale gelir. Bilinen en eski reçel gül reçelidir.

Reçel vb ürünler; kahvaltıda gerekse çay sofralarında yerini alan enerji değeri yüksek olan bir besin maddesidir. İnsanlar yaşadıkları coğrafya ve yetiştirdikleri ürünler doğrultusunda çeşitli sebze, meyve, çiçek ve kabuk gibi besin maddeleri ile reçel yapmaktadırlar.

Reçel genel olarak; meyvelerin bütün, yarım ya da küçük parçalar halinde doğranıp şeker ilavesi ile pişirilen kıvamlı, sürülebilir nitelikte bir gıda maddesidir. Reçel üretiminde kullanılacak olan meyve ve sebzenin amaca uygun olması, taze, sağlıklı ve kaliteli olması son derece önemlidir. Ayrıca üretimi yapılacak olan reçelin meyve ve sebzeleri, kullanıma uygun dönemde hasat edilmelidir. Sezon dışı üretimi yapılacak olan meyveler ise bol olduğu dönemde bazı ön işlemden geçirildikten sonra uygun depolama koşullarında üretim yapılacağı ana kadar saklanabilir.

Bazı reçel grupları ve faydaları

Vişne: Mide ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Vücutta fazla suyun atımını kolaylaştırır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı yardımcıdır.

Çilek: Vücuda kuvvet verir. Çok iyi bir antioksidan olup bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur.

Kayısı: Besleyici ve iştah açıcıdır. Bol miktarda demir içerdiğinden dolayı kansızlığa iyi gelmektedir.

Gül: İshali keser. Bademcik ve boğaz iltihabına iyi gelir. Mikrop öldürücüdür.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.